وب سایت رسمی حسین کریمی وکیل پایه یک دادگستری
تاجر کیست و چه انواعی دارد؟

تاجر کیست و چه انواعی دارد؟
تاجر به فردی اطلاق می‌شود که به انجام معاملات تجاری پرداخته و این فعالیت را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کرده است. فعالیت‌هایی مانند برگزاری حراج، مدیریت نمایشگاه‌های عمومی، انجام معاملات صرافی و بانکی و سایر فعالیت‌های تجاری که در قانون تجارت ذکر شده‌اند، از جمله فعالیت‌های تجاری محسوب می‌شوند. بر اساس تقسیم‌بندی افراد به اشخاص حقیقی و حقوقی، ما دو نوع تاجر داریم: تاجر حقیقی و تاجر حقوقی.
از دیرباز تا به امروز، افرادی وجود داشته‌اند که شغل خود را تجارت قرار داده و به همین دلیل خود را تاجر می‌نامند. در گذشته، دولت‌ها به تجار مالیات‌های بیشتری نسبت به دیگر مشاغل تحمیل می‌کردند. امروزه نیز، قوانین و مقررات مربوط به تجار و نحوه برخورد با آن‌ها در مقایسه با افراد عادی متفاوت است.
همه ما با اصطلاح تاجر و حرفه تجارت آشنا هستیم، اما درک این که تاجر از نظر حقوقی چه کسی است، اهمیت زیادی دارد. بر اساس قانون تجارت مصوب 1311 و اصلاحات بعدی، قوانین مربوط به ورشکستگی تجار و نحوه تعامل با طلبکاران آن‌ها در شرایط ورشکستگی، با افراد غیر تاجر متفاوت است.
در این مقاله، به بررسی مفهوم تاجر و شغل او می‌پردازیم و همچنین به تعریف انواع تاجر و شرایطی که افراد نمی‌توانند تاجر محسوب شوند، خواهیم پرداخت. اگر سوالی درباره تاجر و انواع آن دارید، با ما همراه باشید.
تاجر کیست؟
برای پاسخ به این سوال که تاجر کیست و انواع آن چیست، باید بگوییم که تاجر به معنی بازرگان و سوداگر است. در ماده 1 قانون تجارت مصوب 1311، تاجر به فردی تعریف شده است که شغل اصلی خود را معاملات تجاری قرار داده است. بنابراین، برای اینکه یک شخص تاجر شناخته شود، باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد، از جمله:
اولاً، تاجر باید به انجام یک یا چند نوع معامله تجاری بپردازد. مفهوم معاملات تجاری به طور دقیق در قانون مشخص نشده، اما در ماده 2 قانون تجارت به توضیح آن پرداخته شده است. این فعالیت‌ها شامل برگزاری حراج، مدیریت نمایشگاه‌ها، انجام معاملات صرافی و بانکی و دیگر موارد ذکر شده در قانون تجارت هستند.
دومین ویژگی تاجر این است که او باید تجارت را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کند. بنابراین، کسبه نیز به عنوان تجار محسوب می‌شوند، هرچند که از برخی تشریفات مرتبط با تجار معاف هستند.
تاجر چه شغلی دارد؟
در بخش قبل به این موضوع پرداختیم که تاجر کیست و برای اینکه یک فرد تاجر شناخته شود، باید تجارت را شغل اصلی خود قرار دهد و به انجام معاملات تجاری بپردازد. در اینجا به نکاتی بر اساس ماده 2 قانون تجارت در مورد فعالیت‌های تجاری انواع تاجر اشاره می‌کنیم. لازم به ذکر است که قائم مقام تجاری تاجر محسوب نمی‌شود. بر اساس ماده مذکور، شغل تجار می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
- خرید یا به دست آوردن هر نوع مال منقول به منظور فروش یا اجاره.
- انجام حمل و نقل به هر شکل، چه از طریق خشکی، آب یا هوا.
- انجام دلالی، حق‌العمل‌کاری و مدیریت تاسیساتی برای تسهیل معاملات.
- راه‌اندازی هر نوع کارخانه، به شرطی که برای مصارف شخصی نباشد.
- برگزاری حراج.
- مدیریت نمایشگاه‌های عمومی.
- انجام معاملات صرافی و بانکی.
- انجام معاملات برواتی، چه بین تجار و چه افراد غیر تاجر.
- عملیات بیمه دریایی و غیر دریایی.
- ساخت و خرید و فروش کشتی و فعالیت‌های مرتبط با کشتیرانی.
انواع تاجر
در قسمت قبلی به این سوال پاسخ دادیم که تاجر کیست و فعالیت‌های تجاری او چیست. حالا می‌خواهیم به معنی و تعریف انواع تاجر بپردازیم. تاجر تنها به افراد حقیقی اطلاق نمی‌شود، بلکه اشخاص حقوقی نیز می‌توانند تاجر باشند. تقسیم‌بندی افراد به اشخاص حقیقی و حقوقی منجر به ایجاد انواع تاجر، یعنی تاجر حقیقی و تاجر حقوقی شده است.

تاجر کیست و انواع آن
تاجر به فردی گفته می‌شود که به انجام معاملات تجاری مشغول است و این فعالیت را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کرده است. فعالیت‌هایی مانند برگزاری حراج، اداره نمایشگاه‌های عمومی، عملیات بانکی و صرافی و دیگر موارد ذکر شده در قانون تجارت، از مصادیق فعالیت تجاری به شمار می‌روند. بر اساس تقسیم‌بندی افراد به حقیقی و حقوقی، تجار به دو دسته تاجر حقیقی و تاجر حقوقی تقسیم می‌شوند.
از دیرباز، افرادی بوده‌اند که تجارت را به عنوان شغل خود انتخاب کرده و خود را تاجر می‌نامند. در گذشته، دولت‌ها نسبت به تجار سیاست‌های مالیاتی متفاوتی داشتند و مالیات بیشتری از آن‌ها دریافت می‌کردند. امروزه نیز، قوانین مربوط به تجار و نحوه برخورد با آن‌ها با افراد عادی متفاوت است.
برای بسیاری از ما، واژه تاجر و شغل تجارت آشناست، اما درک اینکه تاجر از نظر قانونی چه کسی است، اهمیت زیادی دارد. طبق قانون تجارت مصوب 1311 و اصلاحات بعدی، شرایط ورشکستگی و نحوه برخورد با طلبکاران تجار با افراد غیرتاجر متفاوت است. در این مقاله به بررسی مفهوم تاجر و شغل او پرداخته و انواع تجار را توضیح خواهیم داد و همچنین خواهیم گفت که چه کسانی نمی‌توانند تاجر باشند. با ما همراه باشید!
تاجر کیست؟
تاجر به معنای بازرگان و سوداگر است. طبق ماده 1 قانون تجارت، تاجر فردی است که شغل معمولش را انجام معاملات تجاری قرار می‌دهد. برای اینکه فردی به عنوان تاجر شناخته شود، باید ویژگی‌هایی داشته باشد:
1. انجام معاملات تجاری: تاجر باید به انجام یک یا چند نوع معامله تجاری اقدام کند. قانون در ماده 2 به توضیح این معاملات پرداخته است که شامل حراج، نمایشگاه‌های عمومی، عملیات بانکی و صرافی و غیره می‌شود.
2. شغل معمول: تاجر باید تجارت را شغل اصلی خود بداند. به این ترتیب، کسبه نیز جزو تجار محسوب می‌شوند، هرچند که از برخی الزامات معاف هستند.
تاجر چه شغلی دارد؟
برای اینکه فردی به عنوان تاجر شناسایی شود، باید تجارت را شغل اصلی خود قرار دهد و به انجام معاملات تجاری بپردازد. طبق ماده 2 قانون تجارت، شغل تجار می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
- خرید و فروش هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره
- حمل و نقل به هر صورت
- دلالی یا حق‌العمل کاری
- تاسیس کارخانه‌ها به شرطی که برای نیاز شخصی نباشد
- برگزاری حراج
- اداره نمایشگاه‌های عمومی
- عملیات بانکی و صرافی
- انجام معاملات برواتی
- فعالیت‌های بیمه
- کشتی‌سازی و کشتیرانی
انواع تاجر
تاجر به دو دسته کلی تقسیم می‌شود:
1. تاجر حقیقی: شامل تمام افراد انسانی است که شغل معمول خود را فعالیت تجاری قرار داده‌اند.
2. تاجر حقوقی: به شخصیت‌های حقوقی مانند شرکت‌های دولتی و غیر دولتی اطلاق می‌شود که به انجام فعالیت‌های تجاری مشغول هستند و نمایندگان آن‌ها معاملات را انجام می‌دهند.
چه کسانی نمی‌توانند تاجر باشند؟
برخی افراد نمی‌توانند به عنوان تاجر شناخته شوند، که شامل موارد زیر است:
- افراد فاقد اهلیت: طبق ماده 190 قانون مدنی، افرادی که به دلایل مختلف مانند جنون یا سن کم (صغیر غیر ممیز) نمی‌توانند معاملات تجاری انجام دهند.
- محکومین قانونی: افرادی که به موجب قانون از انجام برخی مشاغل منع شده‌اند.
- اتباع بیگانه: این افراد نمی‌توانند در ایران مشغول به کار شوند مگر اینکه دارای روادید و مجوز کار باشند.
- قضات و سردفتران: این افراد حق اشتغال به تجارت را ندارند.

پست های مرتبط

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که برای " تاجر کیست و چه انواعی دارد؟ " نظر ثبت کرده است.

نظر بدهید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *